500 γρ. γίγαντες
200 γρ. παστό χοιρινό Καλαμών σε μικρά κομμάτια
1 κρεμμύδι φετούλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ φλ. σέλινο χοντροκομμένο
2 καρότα σε μισoφέγγαρα
2 κ.σ. ντοματοπελτές
1 κ.γλ. μπούκοβο καυτερό
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Μουλιάζω τους γίγαντες από βραδύς (12 ώρες τουλάχιστον) σε νερό που να τους σκεπάζει. Τους ξεπλένω και τους στραγγίζω.
Τους βάζω σε κατσαρόλα με 7 ποτήρια νερό και προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλατοπίπερο και το λάδι. Σιγοβράζω με σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν (2 1/2 ώρες, σε χύτρα ταχύτητας 40′). Ξεσκεπάζω, προσθέτω ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, ανακατεύω και βράζω λίγο ακόμα να χυλώσουν.
Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται με ελιές Καλαμών και ψωμί.