φύλλο κρούστας (για πίτες)
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (ή ανάμικτος με χοιρινό)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι κρασί άσπρο
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
200 γρ. τρίμμα φέτας
1 πράσσο ψιλοκομμένο
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γλ. κανέλα
1/4 κ.γλ. μπαχάρι
1/4 κ.γλ. κύμινο
2 κ.σ. μαιντανός ψιλοκομμένος
1 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
1 κ.σ. πελτές
αλάτι, πιπέρι
Τσιγαρίζω σε λίγο λάδι το κρεμμύδι και το πράσσο να μαραθούν και προσθέτω λίγο-λίγο τον κιμά, να ροδίσει. Σβήνω με το κρασί και όταν εξατμισθεί προσθέτω τον πελτέ, διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό, τα μυρωδικά, δυόσμο, μαιντανό και αλατοπίπερο και σιγοβράζω σκεπασμένο 10′, να πυκνώσει.
Όταν μισοκρυώσει προσθέτω το τυρί και τα αυγά, κρατώντας λίγο αυγό για το φύλλο.
Στρώνω σε ελαφρά λαδωμένο ταψί τα μισά φύλλα, λαδώνοντας ένα -ένα με πινέλο.
Βάζω με μια κουτάλα τη γέμιση και τη στρώνω ομοιόμορφα. Γυρίζω πάνω της τα φύλλα που εξέχουν, λαδώνοντας ένα-ένα. Στρώνω από πάνω και τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας ένα -ένα. Στρίβω τις άκρες και τις πιέζω ανάμεσα στην πίτα και τα τοιχώματα του ταψιού. Αλείφω με το αυγό.
Χαράζω το επάνω φύλλο σε κομμάτια και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, να ροδίσει (45′).
Την κόβω σε κομμάτια όταν κρυώσει.
Καλησπέρα κυρ Κώστα, σήμερα έφτιαξε την κιμαδόπιτα η Μαριλένα και βγήκε μούρλια!!! Εξαιρετική συνταγή! Πάω να φάω άλλο ένα κομμάτι…
Χαίρομαι που σου άρεσε Ανδρέα! Συγχαρητήρια και ευχαριστίες στη Μαριλένα που την έφτιαξε.