1 μεγάλο κοκκινόψαρο, ολόκληρο ή σε χοντρές φέτες
1 φλ. ελαιόλαδο
χυμός 1 λεμονιού
6 πατάτες
2 κρεμμύδια (σε φετούλες)
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
4 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια
1 κ.σ. πελτές
2 φύλλα δάφνης
½ φλ. μαιντανό ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι άσπρο κρασί
Αλάτι, πιπέρι
Μαρινάρω το ψάρι σε μπωλ με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο και το αφήνω στο ψυγείο να μαριναριστεί 1 ώρα τουλάχιστον.
Στο μεταξύ καθαρίζω και κόβω τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες.
Τις αλατοπιπερώνω και τις βάζω μαζί με το ψάρι και τη μαρινάδα σε ταψί.
Σε κατσαρολάκι φτιάχνω σάλτσα ντομάτας: Τσιγαρίζω ελαφρά το κρεμμύδι να μαραθεί και προσθέτω το σκόρδο, τη ντομάτα και τα φύλλα δάφνης και 1/2 ποτήρι ζεστό νερό.
Σιγοβράζω σκεπασμένο 15’, να πυκνώσει λίγο η σάλτσα, ανακατεύω και περιχύνω το ψάρι και τις πατάτες.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα και 30′ περίπου. Κοντά στο τέλος πασπαλίζω με τον μαιντανό.
Σερβίρεται όταν μισοκρυώσει ή και κρύο.