Κοτόπουλο λεμονάτο κατσαρόλας με πατάτες

(Παραδοσιακό χωριάτικο φαγητό)

1 κοτόπουλο σε μερίδες
1 κρεμμύδι σε φετούλες
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 λεμόνια (ο χυμός)
1 κ. σ. ρίγανη
2 φύλλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
6 πατάτες, στα 4 ή 8 
1 ποτηράκι κρασί άσπρο
1 κλαράκι δεντρολίβανο
1 κ. σ. μουστάρδα (προαιρετικό)
2 καρότα σε ροδέλες ( >> )
½ κ.γλ.ξέσμα λεμονιού ( >> )

 αλάτι, πιπέρι

Πλένω και στραγγίζω το κοτόπουλο. Σε κατσαρόλα τσιγαρίζω ελαφρά τις πατάτες στο μισό λάδι και τις βγάζω με τρυπητή κουτάλα.
Στο ίδιο λάδι τσιγαρίζω τα κομμάτια του κοτόπουλου, γυρίζοντάς τα να ροδίσουν απ’όλες τις πλευρές. Προσθέτω το κρεμμύδι και τέλος το σκόρδο, να μαραθούν αλλά να μη μαυρίσουν. Επίσης το καρότο.
Σβήνω με το μίγμα λεμόνι-κρασί-μουστάρδα. Προσθέτω 1 ποτήρι ζεστό νερό, αλατοπίπερο και τα μυρωδικά, εκτός από τη ρίγανη.
Σιγοβράζω σκεπασμένο να μαλακώσει (30′), προσθέτοντας ζεστό νερό αν χρειαστεί.
Προσθέτω τις πατάτες, λίγο ζεστό νερό και πρόσθετο αλατοπίπερο αν χρειάζεται και σιγοβράζω άλλα 30′, να μαλακώσουν και οι πατάτες.
Ξεσκεπάζω, προσθέτω τη ρίγανη και το υπόλοιπο λάδι και δυναμώνω τη φωτιά, να πυκνώσει η σάλτσα και να μείνει με το λάδι του.
Σερβίρεται ζεστό, τρώγεται όμως και κρύο.

 

-Μπορώ να αρχίσω στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο και όσο αυτό θα μαγειρεύεται να τηγανίσω σε τηγάνι τις πατάτες και να τις προσθέσω στην κατσαρόλα όταν μαλακώσει .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *