1 κότα (ή κοτόπουλο)1 1/2 κιλά , ολόκληρη ή μερίδες
1 ολόκληρο κρεμμύδι
3 καρότα, κομμένα στα 4
3 κλωνάρια σέλινο ή σέλερυ
10 σπυριά πιπέρι
αλάτι, πιπέρι
1 φύλλο δάφνης (προαιρετικό)
Για τη σάλτσα
4 κ. σ. λάδι ή βούτυρο
4 κ. σ. αλεύρι
3 φλ. ζωμό από την κότα
1/3 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
1 φλ. γάλα
2 αβγά (ή κρόκοι)
χυμός 2 λεμονιών
2 κ. σ. τυρί τριμμένο (παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα κλπ)
Για το πιλάφι
2 φλ. ρύζι (καρολίνα ή μακρύκοκκο, πχ νυχάκι))
5 φλ. ζωμό της κότας
αλάτι, πιπέρι
2 κ. σ. βούτυρο
3/4 φλ. τυρί τριμμένο (παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα κλπ)
Βράζω την κότα με κρύο νερό που να τη σκεπάζει. Ξαφρίζω και προσθέτω το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο, το φύλλο δάφνης, αλάτι, πιπέρι, πιπέρι σε κόκκους.
Την βγάζω με τρυπητή κουτάλα από τον ζωμό. Όταν μισοκρυώσει την ξεκοκκαλίζω και ξεπετσιάζω, την τεμαχίζω σε σχετικά χοντρά κομμάτια και την κρατάω ζεστή (σκεπασμένη). Περνάω το ζωμό από σουρωτήρι.
Σε μικρή κατσαρόλα φτιάχνω τη σάλτσα:
Ζεσταίνω το λάδι ή βούτυρο, προσθέτω το αλεύρι, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα ή σύρμα, να ξανθήνει. Προσθέτω λίγο-λίγο το γάλα και τον ζωμό. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το αβγολέμονο και ξαναβάζω σε πολύ χαμηλή φωτιά 2′, χωρίς να το αφήσω να βράσει. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και 2 κ. σ. τυρί.
Φτιάχνω το πιλάφι:
Βράζω 5 φλ. ζωμό (2 1/2 φλ. για κάθε φλ. ρύζι) και προσθέτω το ρύζι, καλά πλυμμένο και στραγγισμένο και αλατοπίπερο.
Ανακατεύω και σιγοβράζω σκεπασμένο 20′ περίπου, να απορροφήσει το ζουμί και να κάνει τρύπες στην επιφάνεια. Το ζεματάω με λίγο βούτυρο. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύω.
Σερβίρεται ζεστό σε πιατέλα. Το ρύζι σε λόφο (ή φορμαρισμένο με φόρμα), πασπαλισμένο με το τυρί και γύρω του τα κομμάτια της κότας, τα καρότα και σέλινο.
-Μπορώ να βάλω στο πιλαφι και τα κομμάτια της κότας, ανακατεμμένα.