Κόκορας κρασάτος με χοντρά μακαρόνια

               (Μεσσηνία, Μάνη)

        

1 χωριάτικος κόκορας (3 κιλά) σε κομμάτια (μερίδες)

1/2 φλ. ελαιόλαδο

         1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

         2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

         1 ποτήρι κρασί κόκκινο

         3 ντομάτες ψιλοκομμένες

         (ή 1 κουτί κονκασέ)

         & 2 κ. σ. πελτές

         αλάτι, πιπέρι

         1 ξυλάκι (ή ½ κ.γλ.) κανέλα

         4 γαρύφαλλα (ή ½ κ.γλ. σκόνη)

         ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο

         λίγη ξεραμένη φλούδα πορτοκαλιού (προαιρετικό)

         4 κόκκοι (ή ½ κ. γλ.) μπαχάρι

         2 φύλλα δάφνης

         1 κ.γλ, ρίγανη

         500 γρ. χοντρά μακαρόνια (Νο3) με τρύπα

Σε κατσαρόλα τσιγαρίζω ελαφρά τα κομμάτια του κόκορα  στο καυτό λάδι να ροδίσουν. Τα βγάζω σε πιατέλα. Τσιγαρίζω στο λάδι το κρεμμύδι με το σκόρδο, να μαραθούν.

Προσθέτω τα κομμάτια του κόκορα. Σβήνω με το κρασί και όταν εξατμισθεί προσθέτω τη ντομάτα, 1 ποτήρι ζεστό νερό, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο.

    Σιγοβράζω σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει (1 1/2 ώρα περίπου), προσθέτοντας νερό αν χρειασθεί. Ξεσκεπάζω και δυναμώνω τη φωτιά, να πυκνώσει η σάλτσα.

    Σερβίρεται ζεστό, με τα μακαρόνια, που τα βράζω, τα σουρώνω, τα πασπαλίζω με ξερή μυζήθρα τριμμένη ή κεφαλοτύρι και τα ζεματάω με λίγο καυτό ελαιόλαδο. 

1 σκέψη για το “Κόκορας κρασάτος με χοντρά μακαρόνια”

  1. Ακούγεται πολύ ωραία θα το δοκιμάσω να φτιάξω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *