1 κοτόπουλο σε μερίδες (ή μπουτάκια)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
3 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες
(ή 1 κουτί κονκασέ)
1 κ.σ. πελτές
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. κανέλα (προαιρετικά)
2 γαρύφαλλα (>>)
1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο (>>)
3 κόκκοι (ή σκόνη) μπαχάρι (>>)
αλάτι, πιπέρι
½ κιλό μακαρόνια Νο 5-10
1 κ. σ. βούτυρο
1 φλ. τριμμένο τυρί (ξηρή μυζήθρα ή
κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα, πεκορίνο κλπ).
Σε κατσαρόλα τσιγαρίζω στο λάδι το κοτόπουλο με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτω τη ντομάτα, 1 ποτήρι ζεστό νερό, αλατοπίπερο και τα μπαχαρικά. Σιγοβράζω σκεπασμένο να μαλακώσει(45’-60’). Ξεσκεπάζω και δυναμώνω τη φωτιά, να πυκνώσει η σάλτσα.
Στο μεταξύ έχω βράσει (σε άλλη κατσαρόλα), σουρώσει και βουτυρώσει τα μακαρόνια και τα σερβίρω ζεστά με το κοτόπουλο, τη σάλτσα και το τυρί.