4 μελιτζάνες
5 πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι φετούλες
ντομάτα (3 φρέσκιες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί κονκασέ
& 2 κ.σ. πελτέ)
3/4 φλ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. μαιντανός ψιλοκομμένος
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κόκκοι (ή 1/2 κ. γλ.) μπαχάρι (προαιρ.)
1 ξυλάκι κανέλα (>>)
2 φύλλα δάφνη (>>)
1 κ. γλ. πάπρικα γλυκιά ή μπούκοβο γλυκό
1 κ. γλ. ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
Πλένω και καθαρίζω τις μελιτζάνες, τις κόβω σε μικρά κομμάτια (3 -5 εκ.),τις βάζω σε τρυπητό, τις αλατίζω και τις αφήνω μισή ώρα για να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένω καλά και τις στραγγίζω.
Καθαρίζω τις πατάτες και τις κόβω στα 8. Τις πλένω και τις στραγγίζω.
Σε κατσαρόλα τσιγαρίζω ελαφρά σε 3 κουταλιές λάδι το κρεμμύδι, να μαραθεί. Προσθέτω το σκόρδο και τέλος τις πατάτες, να τσιγαριστούν καλά.
Σβήνω με τη ντομάτα, προσθέτω λίγο ζεστό νερό να τις σκεπάζει, αλατοπίπερο, μυρωδικά, και σιγοβράζω σκεπασμένο 35′ περίπου.
Στο μεταξύ έχω τηγανίσει σε μεγάλο τηγάνι τις μελιτζάνες, να ροδoκοκκινίσουν (να μη μαυρίσουν!) και τις έχω βγάλει με τρυπητή κουτάλα σε σε χαρτί κουζίνας, να στραγγίσουν. Τις προσθέτω στην κατσαρόλα και σιγοβράζω άλλα 15’.
Δεν ανακατεύω, για να μη λιώσουν. Απλά κουνάω και περιστρέφω την κατσαρόλα και προσθέτω ελάχιστο νερό αν χρειαστεί.
Ξεσκεπάζω, προσθέτω τον μαιντανό, τη ρίγανη και το υπόλοιπο λάδι και δυναμώνω τη φωτιά για να πυκνώσει η σάλτσα (να μείνει με το λάδι).
Σερβίρεται ζεστό ή καλύτερα όταν μισοκρυώσει.
-Μπορεί να συνοδευτεί με τυρί φέτα.
-Μπορώ να αποφύγω το τηγάνισμα, αν ψήσω 20′ σε δυνατό φούρνο (200ο) τις μελιτζάνες, ραντισμένες με λίγο λάδι.