6 μελιτζάνες
1 φλ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
4 ντομάτες ψιλοκομμένες (ή 1 κουτί κονκασέ) και 1 κ.σ. πελτέ
1 κ.γλ. ρίγανη ή θυμάρι
2 κ.σ. μαιντανός ψιλοκομμένος
1 φλ. τυρί φέτα τριμμένη
1 κ.σ. βασιλικός (προαιρετικό)
¼ κ.γλ. κανέλα (>>)
¼ >> γαρύφαλλο (>>)
¼ >> κύμινο (>>)
½ >> πάπρικα γλυκιά (>>)
1 κ.σ. ξύδι (>>)
αλάτι, πιπέρι
Κόβω τις μελιτζάνες σε φέτες 1 εκ., τις αλατίζω σε σουρωτήρι και τις αφήνω 30’ να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένω και τις στεγνώνω σε χαρτί κουζίνας.
Τις τηγανίζω (κατά προτίμηση με ελαιόλαδο) και τις στραγγίζω σε χαρτί κουζίνας.
Σε κατσαρολάκι φτιάχνω σάλτσα ντομάτας: Τσιγαρίζω σε 3 κ.σ. λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτω τη ντομάτα, το ξύδι, τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και 1 ποτήρι ζεστό νερό και σιγοβράζω να πυκνώσει η σάλτσα (15′).
Στρώνω σε ταψί ή πυρέξ 1 στρώμα μελιτζάνες και ρίχνω πάνω τους σάλτσα ντομάτας και τυρί. Το ίδιο κάνω και με το επόμενο στρώμα από μελιτζάνες.
Ψήνω σε δυνατό φούρνο (200ο C), μέχρι να λιώσει και να χρυσίσει το τυρί (40′).
Σερβίρεται ζεστό, τρώγεται όμως και κρύο.
-Για ελαφρότερο φαγητό μπορώ να μην τηγανίσω τις μελιτζάνες, αλλά να τις στρώσω σε ταψί, λαδωμένες ελαφρά και από τις 2 πλευρές και να τις ψήσω κάτω από το γκρίλ στους 200oC, γυρίζοντάς τες να ψηθούν και από την άλλη (1/2 ώρα περίπου).