4 μελιτζάνες (φλάσκες)
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 μεγάλο κρεμμύδι ξυσμένο
2 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες (ή 1 κουτί κονκασέ)
1 κ.σ. ντοματοπελτές
½ φλ. μαιντανός ψιλοκομμένος
½ φλ. ελαιόλαδο
λάδι για τηγάνισμα (προαιρετικά)
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη ή ψιλοκομμένη
1 κ. γλ. ρίγανη ή θυμάρι
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
1/4 κ.γλ. κανέλα
1/3 κ. γλ. μπαχάρι (προαιρετικά)
1/3 κ. γλ. γαρύφαλλο (>>)
1 φλ. τυρί τριμμένο (κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι πχ.)
αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. αλεύρι
1/2 λίτρο γάλα
1 αυγό
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
Κόβω στα 2 κατά μήκος τις μελιτζάνες και χαράζω σταυρωτά τη σάρκα τους σε πολλά σημεία. Τις αλατίζω και τις αφήνω μιση ώρα σε τρυπητό να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένω και τις στραγγίζω.
Τις τηγανίζω ελαφρά, κατά προτίμηση σε ελαιόλαδο, και τις απλώνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
Φτιάχνω σάλτσα ντομάτα με κιμά:
Σε μικρή κατσαρόλα τσιγαρίζω ελαφρά σε λάδι το κρεμμύδι να μαραθεί, προσθέτω το σκόρδο και λίγο-λίγο τον κιμά ανακατεύοντας. Σβήνω με το κρασί και όταν εξατμισθεί προσθέτω τη ντομάτα, λίγο ζεστό νερό, αλατοπίπερο και τα μπαχαρικά, σιγοβράζω για 30′ να εξατμισθούν τα υγρά και προσθέτω τον μαιντανό.
Φτιάχνω μπεσαμέλ:
Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνω το λάδι και προσθέτω το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα και τέλος το γάλα. Προσθέτω αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο, αποσύρω απο τη φωτιά και ρίχνω το αυγό, ελαφρά χτυπημένο και τυρί.
Αραδιάζω τις μελιτζάνες σε ελαφρά λαδωμένο ταψί ή πυρέξ, με την ψύχα προς τα πάνω. Την πιέζω με τη ράχη του κουταλιού να βαθύνει και πλατύνει, ώστε η μελιτζάνα να γίνει σαν βάρκα.
Βάζω πάνω τους τυρί, κιμά και τέλος μπεσαμέλ. Πασπαλίζω με τυρί.
Ψήνω στους 180ο για 40′, να χρυσοκοκκινίσουν χωρίς να ξεραθούν.
Σερβίρεται ζεστό, αφού μισοκρυώσει, τρώγεται όμως και κρύο.
-Το τηγάνισμα μπορεί να αντικατασταθεί με ψήσιμο στο φούρνο στους 200ο για 40′, ραντισμένες με ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη. Γίνεται ελαφρότερο, αλλά δεν είναι το ίδιο.
-Η μπεσαμέλ να είναι σφιχτή.
-Η σάλτσα που περισσεύει μπορεί να μπει ανάμεσα από τις μελιτζάνες. Τις χωρίζω σε παπουτσάκια όταν μισοκρυώσουν.
-Είναι παρεμφερές με τις μελιτζάνες μουσακά.