1 αρνίσια συκωταριά γάλακτος
3/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 ποτηράκι κρασί άσπρο
1 κ.σ. ρίγανη
χυμός 2 λεμονιών
2 φλ. ρύζι Basmati ή νυχάκι
αλάτι, πιπέρι
Πλένω καλά τη συκωταριά και τη ζεματάω 5΄ σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Τη σουρώνω σε τρυπητό και όταν μισοκρυώσει την κόβω σε κομματάκια 2 εκ.
Τα τσιγαρίζω σε τηγάνι με 1/2 φλ. ελαιόλαδο να ροδίσουν. Προσθέτω το κρεμμύδι (να ξανθήνει χωρίς να μαυρίσει) και τέλος το σκόρδο.
Σβήνω με το κρασί και όταν εξατμισθεί προσθέτω 1/2 ποτήρι ζεστό νερό και αλατοπίπερο.
Σιγοβράζω σκεπασμένο 20′, να μαλακώσουν και να πυκνώσει η σάλτσα.
Λίγο πριν γίνουν προσθέτω τη ρίγανη και τέλος το λεμόνι.
Στο μεταξύ πλένω και στραγγίζω το ρύζι και το τσιγαρίζω σε κατσαρόλα με 3 κ. σ. ελαιόλαδο. Ρίχνω σιγά-σιγά 5 φλυτζάνια ζεστό νερό (1 μέρος ρύζι: 2 ½ νερό) ανακατεύοντας και προσθέτω αλατοπίπερο. Σιγοβράζω σκεπασμένο μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να μαλακώσει το ρύζι (15’περίπου).
Προσθέτω στην κατσαρόλα με το ρύζι το περιεχόμενο του τηγανιού και ανακατεύω.
Μπορώ να φορμάρω το πιλάφι σε φόρμα για κέικ, που τη σκεπάζω με πιατέλα, την αναποδογυρίζω και την αφαιρώ.
Σερβίρεται ζεστό, με πράσινη σαλάτα.
-To ζεμάτισμα βοηθάει στο να κόβονται ευκολότερα τα εντόσθια.