O παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος “αλα Σπετσιώτα” (πλακί φούρνου) δεν συνηθίζεται μόνο στις Σπέτσες, αλλά σε όλη την Ελλάδα.
1 φαγκρί
1 φλ. ελαιόλαδο
1 λεμόνι (ο χυμός)
1/2 ποτηράκι κρασί άσπρο
2 μεγάλα κρεμμύδια σε στρογγυλές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φρέσκια ντομάτα σε ροδέλες
1 κουτί ντομάτες κονκασέ
1 κ. σ. πελτές
2 φύλλα δάφνης
1 κλαράκι δεντρολίβανο (προαιρετικό)
1 κ.γλ. ρίγανη
½ φλ. μαιντανό ψιλοκομμένο
3 πατάτες σε λεπτές ροδέλες αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζω το φαγκρί, το στραγγίζω και το βάζω σε πυρέξ. Το αλατοπιπερώνω, το περιχύνω με το λεμόνι, το μισό κρασί και το μισό λάδι και το αφήνω στο ψυγείο να μαριναριστεί 1 ώρα.
Στο μεταξύ έχω καθαρίσει και κοψει σε ροδέλες τις πατάτες.
Επίσης έχω φτιάξει σε μικρή κατσαρόλα σάλτσα ντομάτας: Τσιγαρίζω ελαφρά τα κρεμμύδια στο ζεστό λάδι, προσθέτω το σκόρδο, σβήνω με το κρασί και όταν εξατμισθεί προσθέτω τη ντομάτα κονκασέ, τον πελτέ, λίγο ζεστό νερό και αλατοπίπερο και σιγοβράζω 15΄.
Βάζω τις ροδέλες της ντομάτας πάνω στο ψάρι, περιχύνω με τη σάλτσα και πασπαλίζω με τη ρίγανη και το μαιντανό.
Αλατοπιπερώνω τις πατάτες και τις βάζω στη σάλτσα γύρω από το ψάρι.
Ψήνω σε προθερμασμένο (200ο C) φούρνο, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
Αφαιρώ σε 1 ώρα το αλουμινόχαρτο και ψήνω για ακόμα 30’, να πυκνώσει η σάλτσα και να μαλακώσουν οι πατάτες.
Σερβίρεται όταν μισοκρυώσει.
-Αντί φαγκρί μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλο ψάρι, ολόκληρο ή σε φέτες ή φιλέτα (πχ σφυρίδα, συναγρίδα, κοκκινόψαρο. πέρκα κλπ).
Παραδοσιακή συνταγή ,υπέροχη γεύση με το ψάρι.Αντι για πατάτες συμπληρώνω ανάμεικτα λαχανικά κατεψυγμένα και κομμάτια φετας το απογειωνει
Ωραία ιδέα τα αναμεικτα λαχανικά και η φέτα! Δεν την έχω δοκιμάσει.