500 γρ φακές
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο >>
2 δαφνόφυλλα
1 καρότο σε μικρά κομμάτια
1 κ. σ. πελτές
4 λουκάνικα σε ροδέλες
3 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κλαράκι δεντρολίβανο (προαιρετικό)
1/2 κ.γλ. ρίγανη (>>)
ξύδι (>>)
αλάτι, πιπέρι
Πλένω και σουρώνω σε τρυπητό τις φακές.
Βάζω σε κατσαρόλα τα υλικά εκτός από τα λουκάνικα, προσθέτοντας νερό που να τα σκεπάζει και βράζω μέχρι να μαλακώσουν οι φακές (περίπου 35′).
Στο μεταξύ σωτάρω ελαφρά στο τηγάνι τα λουκάνικα και πετάω το λίπος.
Τα προσθέτω στην κατσαρόλα με τις φακές να βράσουν 20′. Στο τέλος προσθέτω και το λάδι.
Σερβίρεται ζεστό, με ξύδι κατά βούληση.
-Προσοχή στο αλάτι και το πιπέρι, γιατί έχουν και τα λουκάνικα.
-Αν τα λουκάνικα είναι βραστά δεν χρειάζονται σωτάρισμα. Τα βάζω από την αρχή μαζί με τις φακές.
-Αν τα λουκάνικα είναι σκορδάτα, παραλείπω το σκόρδο.