1/2 κιλό φακές
200 γρ μπέηκον ψιλοκομμένο
1 καρότο σε κυβάκια
1 πατάτα σε κυβάκια
1 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ολόκληρο (το πετάω στο τέλος)
1 σκελίδα σκόρδο (>>)
2 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. ντοματοπελτές
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξύδι
1/2 κ.γλ. ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζω, πλένω και στραγγίζω τις φακές. Τις βάζω σε κατσαρόλα με το κρεμμύδι, σκόρδο, δάφνη, καρότο, πατάτα, σέλινο και νερό που να τα σκεπάζει.
Σιγοβράζω σκεπασμένο για 1 – 1 1/2 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν οι φακές, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και προσθέτοντας νερό, αν χρειάζεται. Να γίνουν πηχτές και χυλωμένες.
Πετάω τη δάφνη, το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτω το λάδι, τον πελτέ και τη ρίγανη και αφήνω να πάρει μια βράση για άλλα 2′ ξεσκέπαστο.
Στο μεταξύ έχω τσιγαρίσει σε τηγάνι με 1 κ.σ. λάδι και δυνατή φωτιά το μπέηκον, ανακατεύοντας να ξεροψηθεί. Το ρίχνω στην κατσαρόλα, προσθέτω αλατοπίπερο και ξύδι, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά.
-Το μπέηκον μπορεί να αντικατασταθί με παστό χοιρινό, σύγλινο κλπ.