Φακές σούπα

1/2 κιλό φακές
1 κρεμμύδι ολόκληρο (το πετάω στο τέλος)
1 σκελίδα σκόρδο (>>)
2 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. ντοματοπελτές
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξύδι
1/2 κ.γλ. κόλιαντρο (προαιρετικά)
1 κ.γλ. δεντρολίβανο (>>)
1/2 κ.γλ. ρίγανη (>>)
1 κ.γλ.κύμινο (>>)
αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζω, πλένω και στραγγίζω σε τρυπητό τις φακές. Τις βάζω σε κατσαρόλα με αρκετό νερό που να τις σκεπάζει (8 ποτήρια, 6 σε χύτρα ταχύτητας).
Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλατοπίπερο, το λάδι, το ξύδι, τον πελτέ και τη ρίγανη.
Σιγοβράζω σκεπασμένο για 1 – 1 1/2 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν οι φακές (σε χύτρα ταχύτητας 25′).
Πετάω τη δάφνη, το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτω το λάδι, τον πελτέ και τη ρίγανη και αφήνω να πάρει μια βράση για άλλα 2′ ξεσκέπαστο.
Προσθέτω το αλατοπίπερο και το ξύδι και αποσύρω από τη φωτιά.

-Σερβίρεται ζεστό, με ξύδι και λάδι χωριστά.
-Συνοδεύεται με ελιές μαύρες.
-Επίσης μπορεί να συνοδευτεί με σαρδέλες, παστές ή κονσέρβα. Κατάλληλα είναι και το σκουμπρί, η ρέγγα, η λακέρδα κλπ.
-Αν οι ελιές ή και το ψάρι με το λάδι του ανακατευτούν μέσα στο πιάτο με τις φακές, τις νοστιμεύουν πολύ.
-Οι φακές θα βράσουν καλύτερα αν τις έχω μουλιάσει (2 – 12 ώρες) σε κρύο νερό, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *