Αρχαίο ελληνικό φαγητό, συνηθίζεται και σήμερα στη Β. Ελλάδα, αλλά και στη Γαλλία κλπ.
Χειμωνιάτικο, κατάλληλο και για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
1 κιλό χοιρινό (σπάλα ή μπούτι) σε κομμάτια 3εκ.
500 γρ. ξερά δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσι)
3 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι κρασί άσπρο
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κ.σ. πελτές
2 φύλλα δάφνης
1/2 κ. γλ. θυμάρι
½ κ.γλ. κανέλα
½ κ.γλ. μπαχάρι
½ κ.γλ. γαρύφαλλο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Σε κατσαρόλα τσιγαριζω στο λάδι το κρεμμύδι και προσθέτω το κρέας, γυρίζοντάς το να τσιγαριστεί καλά.
Σβήνω με το κρασί και όταν εξατμισθεί προσθέτω τη ντομάτα, τα μυρωδικά, ζεστό νερό να το σκεπάζει και αλατοπίπερο.
Σιγοβράζω σκεπασμένο να μαλακώσει (45’ περίπου).
Προσθέτω τα δαμάσκηνα και συνεχίζω το βράσιμο για άλλα 15’.
Σερβίρεται ζεστό, συνοδευμένο με άσπρο ρύζι.