ψάρι κατάλληλο για βραστό, φρέσκο ή κατεψυγμένο (πχ μπακαλιάρος) 1 ή 2, κομμένο στα 2 ή 3
4 πατάτες στα 2 ή 4
2 καρότα στα 2 ή 4
2 κολοκυθάκια στα 2 ή 4
1 μεγάλο κρεμμύδι
4 κλωνάρια σέλινο
1 δαφνόφυλλο
5 κόκκοι πιπέρι
1 ώριμη ντομάτα (προαιρετικά)
1 ποτηράκι άσπρο κρασί (>>)
χυμός 1 λεμονιού (>>)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Σε φαρδιά κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση, βάζω να βράσουν τα λαχανικά και το κρεμμύδι (το πετάω στο τέλος).
Μετά από 15′ προσθέτω το ψάρι, το κρασί και αλατοπίπερο και σιγοβράζω ξεσκέπαστο για 20′, περιχύνοντάς το κατά διαστήματα με το ζουμί του.
Τέλος προσθέτω το ελαιόλαδο, να πάρει μόλις μια βράση και το λεμόνι.
Σερβίρεται ζεστό, με λαδολέμονο, μαγιονέζα ή σως ταρτάρ και γαρνιρισμένο με τα λαχανικά. Με το ζουμί φτιάχνω ψαρόσουπα.