“Πώς μυρίζει, πώς μυρίζει, το χταπόδι με το ρύζι!”
1 χταπόδι 1 κιλού
1 1/2 φλ. ρύζι νυχάκι
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 ποτηράκι άσπρο ή κόκκινο κρασί
2 ντομάτες ψιλοκομμένες (ή 1 κουτί κονκασέ)
1 κ. σ. πελτέ
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
1 ξυλάκι κανέλα
2 γαρύφαλλα (προαιρετικό)
1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο (>>)
2 κόκκοι μπαχάρι (>>)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο (>>)
αλάτι, πιπέρι
Πλένω και καθαρίζω το χταπόδι και το κόβω σε κομμάτια (όχι πολύ μικρά).
Τσιγαρίζω το κρεμμύδι στο λάδι και προσθέτω το χταπόδι και το σκόρδο.
Σβήνω με το κρασί και όταν εξατμισθεί προσθέτω τη ντομάτα, τον πελτέ, 1 ποτήρι ζεστό νερό, δάφνη, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο.
Σιγοβράζω σκεπασμένο (1 1/2 ώρα περίπου) και όταν μαλακώσει αφαιρώ τη δάφνη και το ξυλάκι κανέλας και προσθέτω 3 ποτήρια ζεστό νερό.
Οταν αρχίσει να βράζει προσθέτω το ρύζι, ανακατεύω και βράζω άλλα 10′-15′, να μαλακώσει.
Σερβίρεται όταν μισοκρυώσει (10′), με λεμόνι.
-Μπορώ να χρησιμοποιήσω βραστό χταπόδι (βλ. συνταγή), καθώς και το ζουμί του, οπότε παρακάμπτεται το σιγοβράσιμο του χταποδιού.