Mακαρόνια ωγκρατέν με ζαμπόν

500 γρ.μακαρόνια χοντρά (Νο 2-5)
2 φλυτζάνια τυρί τριμμένο για μακαρόνια
2 κ. σούπας βούτυρο
200 γρ.ζαμπόν
2 φλ. κρέμα γάλακτος
1/3 κ.γλ. πιπέρι καγιέν (προαιρετικό)
1 κ.σ. τρίμμα φρυγανιάς (>>)
αλάτι, πιπέρι

Μισοβράζω τα μακαρόνια (2′ λιγότερο από τον κανονικό χρόνο, πχ 8′ αντί 10′), τα σουρώνω καλά και τα βουτυρώνω.
Στρώνω τα μισά σε πυρέξ βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με τυρί.
Προσθέτω τυρί και τη μισή κρέμα, το ζαμπόν κομμένο σε λουριδίτσες και τέλος το υπόλοιπο ζυμαρικό, τυρί και κρέμα. Πασπαλίζω με ελάχιστο τυρί, κομματάκια βούτυρο, πιπέρι καγιέν και φρυγανιά.
Ψήνω σε προθερμασμένο μέτριο (180ο) φούρνο, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο. Το αφαιρώ μετά από 25′ και ψήνω λίγο ακόμα να χρυσοκοκκινισουν, χωρίς όμως να στεγνώσουν και ξεραθούν.
Σερβίρονται ζεστά, με φτιαράκι.

-Aντί μακαρόνια μπορώ να χρησιμοποιήσω πένες ή άλλο ζυμαρικό.
-Η κρέμα γάλακτος μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κουτί γάλα εβαπορέ ή με αραιή κρέμα μπεσαμέλ (με βούτυρο, αλεύρι και γάλα).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *