1 1/2 κιλό μοσχάρι (σπάλα, ουρά, κιλότο ή ποντίκι)
σε μερίδες
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο ή λιωμένο
4 ντομάτες ψιλοκομμένες ή ξυσμένες ή 1 κουτί κονκασέ
1 κ. σ. πελτές
1 ποτηράκι κρασί
3 κόκκοι (ή σκόνη) μπαχάρι
1/2 ξυλάκι κανέλα -το πετάω στο
τέλος-
1 πακέτο (500γρ.) μακαρόνια
1/2 φλ. τυρί τριμμένο (κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι κλπ.)
αλάτι, πιπέρι
Πλένω και στραγγίζω το κρέας. Το τσιγαρίζω σε μεγάλη κατσαρόλα με το λάδι και όταν ροδοκοκκινίσει το γυρίζω να τσιγαριστεί και από την άλλη.
Προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο και σβήνω με το κρασί. Οταν εξατμισθεί προσθέτω τη ντομάτα, 1 ποτήρι ζεστό νερό, μπαχάρι, κανέλα και αλατοπίπερο.
Σιγοβράζω σκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσει και να τρυπιέταιεύκολα με το πηρούνι (2 -2 1/2 ώρες).
Στο διάστημα αυτό κουνάω την κατσαρόλα και προσθέτω αν χρειασθεί λίγο ζεστό νερό, για να μην κολλήσει.
Στο τέλος ξεσκεπάζω και δυναμώνω τη φωτιά για να πυκνώσει η σάλτσα.
Στο μεταξύ βράζω, στραγγίζω και βουτυρώνω ή λαδώνω τα μακαρόνια.
Τα σερβίρω με το κρέας και τη σάλτσα του και τυρί τριμμένο.
Σερβίρεται ζεστό.