Ρύζι πιλάφι άσπρο

2 ποτήρια ρύζι νυχάκι

αλάτι, πιπέρι

                     2 κ. σ. βούτυρο

                         Προαιρετικά

                     Ζωμός κότας ή κρέατος ή λαχανικών

                     (ή 1 κύβος)

                     χυμός λεμονιού (ή λεμόνι)

    Βράζω 5 ποτήρια ζωμό ή νερό (1 μέρος ρύζι προς 2 1/2 νερό.  Όταν

αρχίσει να βράζει προσθέτω το αλάτι, το πιπέρι και το ρύζι, πλυμμένο

και στραγγισμένο σε σουρωτήρι.

Ανακατεύω, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω, μέχρι να “πιεί” όλο το νερό και να κάνει τρύπες στην επιφάνεια (15′-20′ περίπου).

Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το βούτυρο, που το έχω «κάψει» ελαφρά σε τηγανάκι και ανακατεύω με το πηρούνι.

Σκεπάζω την κατσαρόλα, παρεμβάλλοντας μια καθαρή πετσέτα κάτω από το

καπάκι, που την αφαιρώ μετά από 5′.

   Σερβίρεται σκέτο με λεμόνι ή σαν γαρνιτούρα (συνοδευτικό) σε άλλο φαγητό, πχ μπριζόλες.

   -Το βούτυρο μπορεί να αντικατασταθεί με ελαιόλαδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *