1 κιλό αρνάκι γάλακτος (σπάλα) ξεκοκκαλισμένο, σε μικρά κομμάτια
3 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 ντομάτες ψιλοκομμένες (ή 1 κουτί κονκασέ)
1/4 κ.γλ. μπαχάρι
1/4 κ.γλ. κανέλα
2 ποτήρια ρύζι καρολίνα
αλάτι, πιπέρι
Πλένω και στραγγίζω το κρέας. Τo τσιγαρίζω σε κατσαρόλα με το λάδι, γυρίζοντάς το να ροδίσει καλά παντού. Προσθέτω το κρεμμύδι να μαραθεί. Σβήνω με τη ντομάτα και προσθέτω 4 ποτήρια ζεστό νερό, κανέλα, μπαχάρι και αλατοπίπερο. Σιγοβράζω σκεπασμένο μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει το κρέας (1- 1 1/2 ώρα).
Προσθέτω άλλο λίγο νερό (αναλογία ρύζι : νερό 1 : 2 1/2) και αλάτι, αν χρειάζεται.
Οταν ξαναρχίσει να βράζει προσθέτω το ρύζι και ανακατεύω. Σιγοβράζω σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει το ρύζι (18′-20′ περίπου). Αν χρειασθεί, προσθέτω ενδιαμέσως λίγο βραστό νερό. Το πιλάφι δεν πρέπει να είναι στεγνό, αλλά ζουμερό.
Σερβίρεται ζεστό, κρέας και ρύζι ανακατεμένα και περιχυμένο με τη σάλτσα του.
– Μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσεύματα από ψητό αρνί.