Σουτζουκάκια φούρνου

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
(ή ο μισός αρνίσιος ή χοιρινός) διπλοαλεσμένος
1 φλ. ψωμί μπαγιάτικο ψύχα
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κρεμμύδι ξυσμένο (προαιρετικό)
1 κ.σ. κύμινο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί άσπρο ή κόκκινο
αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα ντομάτας
3 ντομάτες ψιλοκομμένες (ή 1 κουτί κονκασέ)
1 κ. σ. πελτές
3 κ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Σε μικρό μπωλ μουσκεύω το ψωμί με το κρασί. Το στίβω καλά και το προσθέτω στον κιμά, σε μεγάλο μπωλ. Προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω, να γίνει σφιχτή και λεία μάζα. Tην αφήνω 1 ώρα στο ψυγείο να σφίξει.

Πλάθω με βρεγμένα ή λαδωμένα χέρια τα σουτζουκάκια σαν χοντρά οβάλ μπαστουνάκια (7εκ.).
Τα αραδιάζω στη σειρά σε ελαφρά λαδωμένο ταψί ή πυρέξ. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC.
Στο μεταξύ φτιάχνω σε κατσαρολάκι σάλτσα ντομάτας: Ζεσταίνω το λάδι, προσθέτω τη ντομάτα να τσιγαριστεί και τέλος 1/2 ποτήρι ζεστό νερό και αλατοπίπερο και σιγοβράζω να πυκνώσει.
Περιχύνω τα σουτζουκάκια με τη σάλτσα ντομάτας και ψήνω λίγο ακόμα, γυρίζοντας και περιβρέχοντάς τα μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα (σύνολο 40΄ περίπου).
Σερβίρονται ζεστά, περιχυμένα με τη σάλτσα τους. Συνοδεύονται με άσπρο ρύζι ή πατάτες (πουρέ ή τηγανητές) ή μακαρόνια ή άλλο ζυμαρικό.

-Το ψωμί μπορεί να αντικατασταθεί με 1/2 φλ. τρίμμα φρυγανιάς.
-Τα σουτζουκάκια όταν ψηθούν μικραίνουν και στρογγυλεύουν.
-Μπορώ να προσθέσω με τη σάλτσα και ελιές.

2 σκέψεις για το “Σουτζουκάκια φούρνου”

  1. Πεντανόστιμα και αφράτα. Πολύ έξυπνο να ψηθούν στο φούρνο αντι για το τηγάνι!

  2. Είναι απλούστερο, ελαφρότερο και ευκολότερο. Βέβαια η παραδοσιακή Σμυρνέικη συνταγή θέλει τηγάνισμα (με αλεύρωμα ή χωρίς) και μετά βράσιμο στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *