1 κιλό φασολάκια,φρέσκα ή κατεψυγμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή σε λεπτές φετούλες
2 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες (ή 1 κουτί κονκασέ)
1 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. μαιντανός ψιλοκομμένος
4 πατάτες, στα 4 ή 8
1 σκελίδα σκόρδο σε φετούλες ή λιωμένο
2 κολοκυθάκια σε χοντρές φέτες (προαιρετικά)
1 καρότο σε μισές χοντρές ροδέλες (>>)
1 κ.γλ. βασιλικός (>>)
1 κ.σ. δυόσμος (>>)
1/4 κ.γλ. ρίγανη (>>)
αλάτι, πιπέρι
Πλένω και καθαρίζω τα (φρέσκα) φασολάκια (κόβω τις άκρες και αφαιρώ τις κλωστές -νεύρα- αν έχουν). Κόβω στα 2 τα πολύ μακριά. Τα κατεψυγμένα δεν χρειάζονται ούτε ξεπάγωμα.
Σε φαρδιά κατσαρόλα τσιγαρίζω στο μισό λάδι το κρεμμύδι, να μαραθεί χωρίς να μαυρίσει. Προσθέτω σκόρδο, πατάτες, καρότο, κολοκυθάκια και λίγα-λίγα τα φασολάκια να τσιγαρισθούν.
Προσθέτω τη ντομάτα και 1 ποτήρι ζεστό νερό (να τα μισοσκεπάζει) και σιγοβράζω σκεπασμένο, περιστρέφοντας και κουνώντας κατά διαστήματα την κατσαρόλα και προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό, αν χρειασθεί. Όταν μαλακώσουν (40′ περίπου) προσθέτω αλατοπίπερο και τα μυρωδικά και βράζω άλλα 10′.
Τέλος προσθέτω και το υπόλοιπο λάδι.
Σερβίρονται όταν μισοκρυώσουν ή και κρύα. Συνοδεύονται με τυρί φέτα και σαλάτα ντομάτα.
-Προτιμώνται τα πλατιά φασολακια (μπαρμπούνια ή τσαουλιά).
-Όχι πολλή ντομάτα, όχι πολύ νερό.
-Να μην παραβράσουν και λιώσουν και να μείνουν με το λάδι τους.
-Kάποια από τα προαιρετικά υλικά, όπως το καρότο, ο βασιλικός κλπ. ξεφεύγουν από την παραδοσιακή συνταγή αλλά τη βελτιώνουν.
-Άν οι ντομάτες είναι ξυνές, μπορώ να προσθέσω 1 πρέζα ζάχαρη. Τις γλυκαίνει όμως και το κρεμμύδι, τα κολοκυθάκια και το καρότο, αντικαθιστώντας τη ζάχαρη.