1/2 κιλό φασόλια ξερά
1 κρεμμύδι λεπτές φετούλες
1 φλ. σέλινο χοντροκομμένο
3 καρότα λεπτές φετούλες (τέταρτα ροδέλας)
3 ψιλοκομμένες ντομάτες (ή 1 κουτί κονκασέ ή 2 κ. σ.
πελτές ή 1 ποτήρι ντοματόζουμο )
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κόκκινη καυτερή πιπεριά
ψιλοκομμένη (ή 1 κ. γλ. πάπρικα καυτερή
ή μπούκοβο ή 3 σταγόνες ταμπάσκο)
2 δαφνόφυλλα
αλάτι, πιπέρι
Μουσκεύω τα φασόλια από βραδύς (12 ώρες) για να φουσκώσουν, σε μπωλ με κρύο νερό που να τα σκεπάζει καλά.
Τα ξεπλένω σε τρυπητό και τα ρίχνω σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που μόλις να τα σκεπάζει. Βράζω σε δυνατή φωτιά για 10΄, τα σουρώνω και τα ξαναβάζω στην κατσαρόλα με νέο, ζεστό νερό.
Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το λάδι και το αλατοπίπερο και σιγοβράζω σκεπασμένο.
Οταν βράσουν καλά (1 1/2 ώρες) ώστε να σπάσουν μερικά και να χυλώσουν ελαφρά, χωρίς να λιώσουν, προσθέτω το λάδι και αλατοπίπερο, ανακατεύω και όταν ξαναρχίσει να βράζει αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σερβίρεται κατά προτίμηση αφού μισοκρυώσει, με ελαιόλαδο και λεμόνι.
Μπορεί να συνοδευτεί με ελιές, τυρί φέτα, ρέγγα με λαδολέμονο κλπ.
-Προτιμώνται φρέσκα (φετεινά -“νέας εσοδείας”) φασόλια, άσπρα και γυαλιστερά. Τα παλιά είναι θαμπά και κιτρινισμένα.
-Αν δεν έχω καιρό να μουσκέψω τα φασόλια, τα βράζω για 10′ και τα αφήνω να μουσκέψουν στην κατσαρόλα για 1-2 ώρες. Αλλάζω το νερό και συνεχίζω το βράσιμο ως άνω.