Mακαρόνια με κιμά

(Παραλλαγή του “Σπαγγέτι Μπολονέζε”-Ιταλία)
1 πακέτο (1/2 κιλό) μακαρόνια (ή άλλο ζυμαρικό)
1 κ. σ. αλάτι
1 φλ. τριμμένο τυρί για μακαρόνια (κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα, παρμεζάνα, πεκορίνο κλπ)

Για τη σάλτσα (ντομάτας με κιμά, παραλλαγή της σάλτσας Μπολονέζε)
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (η ανάμικτος με χοιρινό)
4 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες (ή 1 κουτί κονκασέ ή 1-2 κ.σ. πελτέ)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κ. σ. ελαιόλαδο
1/2 ποτηράκι κρασί, άσπρο ή κόκκινο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή λιωμένη
1 κ. σ. μαιντανός ή βασιλικός ψιλοκομμένος
1 φύλλο δάφνη (πετιέται στο τέλος)
2 κόκκοι μπαχάρι ή 1/3 κ.γλ. σκόνη
1/2 ξυλαράκι κανέλα (πετιέται στο τέλος)
1 ξυσμένο καρότο
1 κ. σ. σέλινο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Σε μικρή κατσαρόλα φτιάχνω τη σάλτσα: Σωτάρω ελαφρά το κρεμμύδι (να μαραθεί, αλλά να μη μαυρίσει) και το καρότο.
Προσθέτω λίγο-λίγο τον κιμά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα να καβουρδιστεί καλά, μέχρι να εξατμισθούν εντελώς τα υγρά του και τέλος το σκόρδο.
Σβήνω με το κρασί και όταν εξατμιστεί προσθέτω τη ντομάτα. Σβήνω με 1 ποτήρι νερό, προσθέτω αλατοπίπερο κλπ. και σιγοβράζω σκεπασμένο 30′-45′ περίπου.
Στο τέλος ξεσκεπάζω, προσθέτω τον μαιντανό και δυναμώνω τη φωτιά να δέσει η σάλτσα. Αφαιρώ και πετάω το δαφνόφυλλο, το ξυλαράκι κανέλας και το μπαχάρι.

Στο μεταξύ έχω βράσει τα μακαρόνια:
Γεμίζω μέχρι τη μέση με νερό μία μεγάλη κατσαρόλα και όταν αρχίσει να βράζει προσθέτω το αλάτι. Ανακατεύω να διαλυθεί και ρίχνω τα μακαρόνια (ολόκληρα, όλα μαζί, για να βράσουν ομοιόμορφα, αλλά χωρίς να σταματήσει ο βρασμός), ανακατεύοντας (στριφογυρίζοντάς)τα στην αρχή και στο τέλος.
Βράζω με ανοιχτή ή μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα.
Χρόνος βρασμού (περίπου): Σπαγγέτο 8′-10′, μακαρόνια 10′-12′, τορτελίνια 12′-14′. Για σιγουριά τα δοκιμάζω πριν συμπληρωθεί αυτός ο χρόνος: Να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν (οι Ιταλοί τα προτιμούν να “κρατάνε” στα δόντια -“al dente”).
Τα αποσύρω από τη φωτιά και τα σουρώνω αμέσως σε μεγάλο σουρωτήρι, κουνώντας το δυνατά πάνω-κάτω, χωρίς να τους ρίξω νερό.
Τα ξαναρίχνω στην κατσαρόλα όπου έβρασαν. Προσθέτω αν θέλω λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο και ανακατεύω. Αποσύρω την κατσαρόλα από το ζεστό μάτι και τη σκεπάζω.
Αν πρόκειται να σερβιρισθούν πολύ αργότερα, ρίχνω στα μακαρόνια που βράζουν ένα ποτήρι κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός και αφήνω το σούρωμα για λίγο πριν το σερβίρισμα.
Σερβίρονται ζεστά, πασπαλισμένα με το τυρί και περιχυμένα από πάνω με τη σάλτσα.

-Το τυρί και η σάλτσα προτιμότερο είναι να σερβιρισθούν χωριστά (σε τυριέρα και σαλτσιέρα).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *