1 μπούτι από αρνάκι γάλακτος, σπασμένο για φούρνο
2 λεμόνια (ο χυμός)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
8 πατάτες, στα 4 ή 8 ή κυδωνάτες
1 κ. σ. ρίγανη
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.γλ.θυμάρι (προαιρετικό)
1 κ. γλ. μουστάρδα (>>)
1 κλωνάρι δεντρολίβανο (>>)
αλάτι, πιπέρι
Πλένω, στραγγίζω και σκουπίζω με χαρτί κουζίνας το κρέας. Το βάζω σε ταψί με τις πατάτες και το αλείφω με λεμόνι, λάδι, αλατοπίπερο και ρίγανη. Με μυτερό μαχαίρι το τρυπάω σε διάφορα σημεία και μπήγω κομματάκια σκόρδου.
Προσθέτω 1 ποτήρι ζεστό νερό, θυμάρι, δεντρολίβανο.
Ψήνω 2 ½ ώρες περίπου, σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180ο. Ή με αντιστάσεις στους 220ο σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο την 1η ώρα και ξέσκεπο στους 180ο άλλη 1 1/2 ώρα.
Το γυρίζω να ψηθεί και από την άλλη πλευρά, περιχύνοντάς το κατά διαστήματα με τη σάλτσα, στην οποία προσθέτω λίγο βραστό νερό αν χρειαστεί.
Το κόβω σε μερίδες αφού μισοκρυώσει.
Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται με πράσινη σαλάτα, πχ μαρούλι ή λάχανο.
-Να ψηθεί καλά, χωρίς να ξεραθεί.
-Όχι πολλά νερά.
-Mπορώ να χρησιμοποιήσω κατσίκι αντί για αρνί, αλλά για φούρνο το αρνί είναι πιο κατάλληλο. Το κατσίκι γίνεται καλύτερα στην κατσαρόλα.
Μπουχτίσαμε από πολύπλοκες συνταγές και χαζομάρες,, επιτέλους μία απλή συνταγή χωρίς περιττά προτείνω ακόμα ποιο απλές συνταγές αυτές έχουμε ανάγκη.