Γιουβαρλάκια αυγολέμονο

600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 φλ. ρύζι καρολίνα, πλυμμένο
& στραγγισμένο
1 κρεμμύδι ξυσμένo
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 αβγό
4 κ. σ. μαιντανός ψιλοκομμένος
1 κ. σ. άνηθος >> (προαιρετικό)
1 κ. γλ. δυόσμος >> (>>)
2 καρότα στα 4 (προαιρετικό)
1 κ. γλ. κύμινο (>>)
1 ποτηράκι κρασί άσπρο (>>)
αλάτι, πιπέρι

Για το αβγολέμονο
2 αυγά
2 λεμόνια (ο χυμός)
2 κ. σούπας κορνφλάουρ ή αλεύρι (προαιρετικό)

Σε μπωλ ανακατεύω κιμά, ρύζι, 1 αυγό, 2 κ. σ. λάδι, κρασί, μυρωδικά, κρεμμύδι, αλατοπίπερο και τα ζυμώνω να γίνουν σφιχτό μίγμα.
Στο μεταξύ έχω βάλει στη φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση και όταν αρχίσει να βράζει πλάθω με το μίγμα του κιμά μπαλίτσες, λίγο μεγαλύτερες από καρύδι. Τις ρίχνω στην κατσαρόλα μία – μία, καθώς τις πλάθω, προσέχοντας να μη σπάσουν και να μη σταματήσει ο βρασμός. Προσθέτω στην κατσαρόλα και τα καρότα.
Κουνάω την κατσαρόλα να γυρίσουν τα γιουβαρλάκια απ’όλες τις πλευρές και όταν ασπρίσουν χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω σκεπασμένα για 40′ περίπου, κουνώντας κατά διαστήματα την κατσαρόλα.
Στο τέλος προσθέτω το υπόλοιπο λάδι, να πάρει μόλις μια βράση.
Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά, φτιάχνω αβγολέμονο και “αβγοκόβω” το φαγητό.
Σερβίρεται ζεστό.

-Μπορεί να γίνει είτε με πηχτή σάλτσα, είτε σούπα.
-Προσοχή: όχι πολύ ρύζι (σπάζουν και διαλύονται).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *