2 φλ.ρύζι μακρύκοκκο (Υasmine πχ)
1 φλ. λάδι (σογιέλαιο, ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο)
250 γρ. κοτόπουλο φιλέτο στήθος
500 γρ. (μεσαίες) γαρίδες
1/2 κιλό ανάμικτα κατεψυγμένα ή νωπά λαχανικά -αρακάς καρότο, καλαμπόκι, φασολάκια, πιπεριές, λάχανο κλπ.
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές λουριδίτσες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κ. γλ. τζίντζερ σκόνη
4 κ. σ. σάλτσα σόγιας
2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λοξές φετούλες(προαιρετικά)
1 φλ.βραστά λουκάνικα (ή 1 ζαμπονάκι κονσέρβα), σε μικρές λουριδίτσες (προαιρετικά)
2 κ. σ. μαιντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
Κινέζικα ανάμικτα λαχανικά -φύλλα μπαμπού, φύτρα φασολιών κλπ (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
Βράζω και στραγγίζω το κοτόπουλο και το κόβω σε λεπτές λουριδίτσες.
Βράζω, στραγγίζω και καθαρίζω τις γαρίδες. Τις βάζω σε μπωλ μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Πλένω σε σουρωτήρι το ρύζι. Το βάζω σε κατσαρόλα, το καλύπτω με νερό κατά 2 δάχτυλα και προσθέτω ελάχιστο αλάτι. Το σιγοβράζω ξεσκέπαστο μέχρι να απορροφηθεί το νερό, να μαλακώσει το ρύζι και η επιφάνεια να κάνει “τρύπες” (12′-15’περίπου). Το ανακατεύω με πηρούνι,το ξεπλένω στη βρύση σε σουρωτήρι και το αφήνω να κρυώσει.
Πλένω και κόβω σε σανίδι τα λαχανικά και τα βάζω σε μπωλ, με το μαιντανό και το τζίντζερ. Κόβω τα κρεμμύδια και τα προσθέτω πάνω από τα λαχανικά.
Σε φαρδύ τηγάνι με 1 κ.σ. λάδι τηγανίζω τα αυγά, να γίνουν λεπτή και όχι ξεροτηγανισμένη ομελέτα. Τη βγάζω σε σανίδι και όταν μισοκρυώσει την κόβω σε μικρές λουριδίτσες και τις βάζω σε άλλο μπωλ.
Σε (γουώκ ή) βαθιά κατσαρόλα και δυνατή φωτιά ζεσταίνω το λάδι. Προσθέτω τα κρεμμύδια και λίγα-λίγα τα λαχανικά (να μείνουν τραγανά και να μη λιώσουν). Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα σε μπωλ.
Ρίχνω στην κατσαρόλα το κοτόπουλο να τηγανισθεί ελαφρά και το βγάζω στο μπωλ με τα λαχανικά. Επίσης το ζαμπονάκι.
Ρίχνω τις γαρίδες με το σκόρδο να τσιγαρισθούν. Τις βγάζω κι αυτές στο μπωλ.
Ρίχνω στην κατσαρόλα λίγο-λίγο το βρασμένο ρύζι ανακατεύοντας, να τσιγαρισθεί κι αυτό.
Σβήνω με τη σάλτσα σόγιας και προσθέτω το περιεχόμενο του μπωλ, το αυγό και αλατοπίπερο. Ανακατεύω καλά, αποσύρω από τη φωτιά και σκεπάζω την κατσαρόλα.
Σερβίρεται ζεστό.
-Το ρύζι μπορώ να το βράσω στο νερό όπου έβρασα τις γαρίδες.
-Όχι πολύ αλάτι, έχει και η σάλτσα σόγιας.
Καλησπέρα κύριε Κώστα!
Μήπως έχετε ταξιδέψει στην Κίνα;
Γιατί το ρύζι σας, πραγματικά είναι πεντανόστιμο.
Η συνταγή σας είναι πολύ πετυχημένη.
Πολλά συγχαρητήρια!
Χαίρομαι Πάνο που σου άρεσε και σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Δεν χρειάζεται βέβαια να έχει πάει κανείς στην Κίνα για να του αρέσουν τα Κινέζικα φαγητά! Η συγκεκριμένη συνταγή (special fried rice) προέρχεται από Αυστραλέζα που είχε εργασθεί στην Κίνα σαν σεφ.