γαλοπούλα (ο λαιμός, η ουρά και οι άκρες από τις φτερούγες της γαλοπούλας που θα γεμίσω)
1 καρότο
1 κλωνάρι σέλινο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 γαρύφαλλα
1 δαφνόφυλλο 2 φλ. ρύζι γλασσέ ή καρολίνα (1- 1 1/2 κ. σ. για κάθε πιάτο)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κύβοι ζωμός κότας (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοκομμένο
Για το αυγολέμονο
3 αυγά
3 λεμόνια (ο χυμός)
Βράζω σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό τα κομμάτια της γαλοπούλας, το καρότο, το σέλινο, το δαφνόφυλλο και το κρεμμύδι, στο οποίο έχω μπήξει τα γαρύφαλλα.
Τα ξαφρίζω και όταν βράσουν τα αφαιρώ με τρυπητή κουτάλα. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, ζεστό νερό (υπολογίζω 1 ποτήρι ζωμό για κάθε πιάτο) και τους κύβους.
Πλένω το ρύζι σε σουρωτήρι και το στραγγίζω. Το ρίχνω στο ζωμό που βράζει.
Αν το σερβίρισμα πρόκειται να αργήσει, ξεχωρίζω το μισό ζουμί σε άλλη κατσαρόλα, για να μην απορροφηθεί από το ρύζι.
Οταν βράσει το ρύζι (15′) προσθέτω το ελαιόλαδο, ανακατεύω και όταν πάρει βράση αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ετοιμάζω το αυγολέμονο και την “αυγοκόβω”. Οταν πρόκειται να τη σερβίρω, την ανακατεύω με ένα πηρούνι αν έχει πήξει και την αραιώνω με το (καυτό) ζουμί που φύλαξα (το ξαναζεσταίνω πριν το ρίξω στη σούπα).
Σερβίρεται ζεστή.
-Δεν βράζω ολόκληρη τη γαλοπούλα, γιατί η βρασμένη δύσκολα ράβεται.