Μοσχάρι γιουβέτσι με κριθαράκι

1 κιλό μοσχάρι σπάλα, σε μικρά κομμάτια
1/2 κιλό κριθαράκι μέτριο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
4 ντομάτες ψιλοκομμένες (ή 1 κουτί κονκασέ)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1/4 κ.γλ. κανέλα (προαιρετικό)

1 ποτηράκι κρασί, κόκκινο ή άσπρο
1 κ. γλ. δεντρολίβανο (προαιρετικό)

1 κ.γλ. ρίγανη (>>)

3 κόκκοι ή 1/2 κ. γλ. μπαχάρι (>>)

(1 φύλλο δάφνης (>>)
1 καρότο ψιλοκομμένο (>>)
2 κ. σ. μαιντανό ψιλοκομμένο (>>)
αλάτι, πιπέρι
½ φλ. τυρί τριμμένο (κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι πχ)

Σε κατσαρόλα τσιγαρίζω το κρέας στο λάδι και προσθέτω το κρεμύδι και τέλος το σκόρδο.
Σβήνω με το κρασί και όταν εξατμισθεί προσθέτω τη ντομάτα, το καρότο, 1 ποτήρι ζεστό νερό, αλατοπίπερο και τα μυρωδικά και σιγοβράζω σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει (περίπου 1 ½ – 2 ώρες). Στο διάστημα αυτό κουνάω την κατσαρόλα και προσθέτω αν χρειασθεί λίγο ζεστό νερό, για να μην κολλήσει.
Αδειάζω την κατσαρόλα σε προθερμασμένο στο φούρνο (στους 200ο) ταψί ή πυρέξ και προσθέτω 3 ποτήρια βραστό νερό. Ανακατεύω και όταν αρχίσει να βράζει προσθέτω το κριθαράκι και λίγο αλάτι. Ανακατεύω και ψήνω για 25′,  προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό αν χρειαστεί.
Σερβίρεται αφού μισοκρυώσει, πασπαλισμένο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και με το τυρί χωριστά, σε τυριέρα.

-Να μη λασπώσει το κριθαράκι, αλλά να μείνει σπυρωτό και ζουμερό και να σκεπάζει το κρέας, για να μη στεγνώσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *