1 κιλό φιλέτα ψαριού (πέρκα ή κοκκινόψαρο, μπακαλιάρος κλπ)
1 φλ. ελαιόλαδο
χυμός 1 λεμονιού
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φετούλες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
4 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί κονκασέ
1 κ.σ. πελτέ
1 φύλλο δάφνης
½ φλ. μαιντανό ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι άσπρο κρασί
6 πατάτες
αλάτι, πιπέρι
Μαρινάρω για 1 ώρα το ψάρι με το μισό λάδι, το χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο.
Στο μεταξύ καθαρίζω και τεμαχίζω τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες.
Τις αλατοπιπερώνω και τις βάζω μαζί με το ψάρι και τη μαρινάδα σε ταψί ή πυρέξ.
Σε κατσαρολάκι φτιάχνω σάλτσα ντομάτας: Τσιγαρίζω ελαφρά το κρεμμύδι στο υπόλοιπο λάδι να μαραθεί. Προσθέτω το σκόρδο. Σβήνω με το κρασί και όταν εξατμισθεί προσθέτω τη ντομάτα, αλατοπίπερο, το φύλλο δάφνης και μισό ποτήρι ζεστό νερό.
Σιγοβράζω σκεπασμένο 15’, να πυκνώσει λίγο η σάλτσα, προσθέτω τον μαιντανό, ανακατεύω και περιχύνω το ψάρι και τις πατάτες.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, μέχρι να ψηθούν και μαλακώσουν οι πατάτες (1 1/2 ώρα).
Σερβίρεται αφού μισοκρυώσει, τρώγεται όμως ακόμα και κρύο.
-Αν τα φιλέτα ψαριού είναι λεπτά, τα βάζω κάτω από τις πατάτες ή τα προσθέτω όταν κοντεύουν να ψηθούν οι πατάτες.
-Προσοχή, όχι πολλά νερά!
-Mπορώ να έχω μισοβράσει τις πατάτες, πριν τις βάλω στο φαγητό.