1 κοτόπουλο σε μερίδες (ή 4 μπούτια)
1 κιλό μπάμιες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί κονκασέ
1 φλ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. μαιντανός ψιλοκομμένος
1 κ.σ. ντοματοπελτές (προαιρετικά)
1 ποτηράκι κρασί άσπρο (>>)
1 κ. γλ. δυόσμος ψιλοκομμένος (>>)
1/3 >> κύμινο (>>)
1 κ.γλ. κόλιαντρο σε σπόρους (>>)
1/2 κ. γλ. πιπέρι καγιέν (>>)
1/2 κ.γλ. κάρυ (>>)
αλάτι, πιπέρι
Πλένω καλά τις μπάμιες και αν είναι φρέσκες τις καθαρίζω, κόβοντας κυκλικά το κοτσάνι, ώστε το κεφαλάκι της μπάμιας να γίνει κώνος. Τις αλατίζω, τις ραντίζω με 3 κ. σ. ξύδι και τις αφήνω ½ ώρα, να βγάλουν τα “σάλια”. Τις ξεπλένω και τις στραγγίζω καλά σε τρυπητό.
Για τις κατεψυγμένες απλά τις ξεπαγώνω, τις ξεπλένω και τις στραγγίζω.
Πλένω και στραγγίζω το κοτόπουλο.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό λάδι και σωτάρω ελαφρά το κρεμμύδι να μαραθεί. Προσθέτω το σκόρδο, το κόλιαντρο, το κύμινο, το καγιέν, το κάρυ και λίγες-λίγες τις μπάμιες, να σωταρισθούν καλά, κουνώντας και στριφογυρίζοντας την κατσαρόλα. Τις βγάζω με τρυπητή κουτάλα σε λεκανάκι.
Ρίχνω στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα σωτάρω να ροδίσουν απ’όλες τις πλευρές.
Σβήνω με το κρασί και, όταν εξατμισθεί, προσθέτω τη ντομάτα και τέλος 1 ποτήρι ζεστό νερό, δυόσμο, πιπέρι, αλάτι.
Σιγοβράζω σκεπασμένο, να μαλακώσει και να τρυπιέται εύκολα με το πηρούνι, χωρίς να λιώσει (40′).
Ρίχνω στην κατσαρόλα τις μπάμιες και σιγοβράζω με σκεπασμένη την κατσαρόλα να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν (30′). Τον μαιντανό τον προσθέτω 10’ πριν γίνει το φαγητό. Τέλος προσθέτω και το υπόλοιπο λάδι, ξεσκεπάζω και δυναμώνω τη φωτιά να πυκνώσει η σάλτσα.
Σερβίρεται ζεστό, τρώγεται όμως και κρύο.
-Μπορώ να βγάλω το κοτόπουλο από την κατσαρόλα, πριν ρίξω τις μπάμιες. Αν θέλω το ξαναβάζω στο τέλος, να πάρει μόλις μια βράση με τις μπάμιες.
-Μπορώ να αφήσω στον ήλιο, απλωμένες σε ταψί, τις φρέσκες μπάμιες, αλατισμένες και ραντισμένες με ξύδι, για να βγάλουν τα “σάλια”.