1 κιλό μικρά καλαμαράκια, φρέσκα ή κατεψυγμένα
1 φλ. αλεύρι
1 φλ. λάδι για τηγάνισμα (ελαιόλαδο
ή καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο)
αλάτι, πιπέρι
1 λεμόνι
Καθαρίζω και πλένω τα καλαμαράκια. Χωρίζω τα κεφάλια (πλοκάμια) από το
σώμα και αφαιρώ το “κόκκαλο”. Άν δεν είναι πολύ μικρά, κόβω το σώμα σε ροδέλες.
Τα στραγγίζω καλά σε τρυπητό, τα στεγνώνω σε χαρτί κουζίνας, τα ρίχνω στο αλεύρι, τα τινάζω καλά να φύγει το περίσσευμα αλευριού και τα τηγανίζω λίγα –λίγα, μια χούφτα κάθε φορά, για ελάχιστα μόνο λεπτά (να αρχίσουν να ροδίζουν χωρίς να σκληρύνουν) σε άφθονο καυτό λάδι.
Τα βγάζω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν και τα αλατοπιπερώνω. Το αλάτι μπορεί και να παραλειφθεί.
Σερβίρονται ζεστά, με 1 λεμόνι κομμένο στα 2 ή στα 4 και συνοδεύονται με βραστά λαχανικά.