1 χταπόδι 1 κιλού
1/2 κιλό μακαρονάκι κοφτό
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 ποτήρι άσπρο κρασί
3 ντομάτες ψιλοκομμένες (ή 1 κουτί ντοματάκια ή 1 κ. σ. πελτέ)
1 φλ. ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
2 κ. σ. μαιντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
1 κ.σ.ξύδι (>>)
1/3 κ. γλ. κύμινο
1/3 κ.γλ. κανέλα
αλάτι, πιπέρι
Πλένω και καθαρίζω το χταπόδι. Με μυτερό μαχαίρι αφαιρώ το δόντι και τα μάτια και γυρίζω τη σακούλα της κοιλιάς ανάποδα και την καθαρίζω.
Το στραγγίζω και το κόβω σε κομμάτια.
Τσιγαρίζω το κρεμμύδι στο μισό λάδι και προσθέτω το χταπόδι να τσιγαρισθεί καλά και να πιεί τα υγρά του.
Σβήνω με το κρασί και το ξύδι και όταν εξατμισθούν προσθέτω τη ντομάτα, 1 ποτήρι ζεστό νερό, δάφνη, κύμινο, κανέλα και αλατοπίπερο. Σιγοβράζω σκεπασμένο (1 1/2 ώρα περίπου) και όταν μαλακώσει προσθέτω 3 ποτήρια ζεστό νερό.
Οταν αρχίσει να βράζει προσθέτω το ζυμαρικό και βράζω άλλα 12′-15′, ανακατεύοντας για να μη κολλήσει. Το υπόλοιπο λάδι το προσθέτω στο τέλος, να πάρει μόλις μια βράση.
Πασπαλίζω με τον μαιντανό και φρεσκοκομμένο πιπέρι.
Σερβίρεται ζεστό (να μισοκρυώσει, για να πυκνώσει η σάλτσα) ή και κρύο.
-Προσοχή να ανακατεύω και να προσθέτω ζεστό νερό, γιατί κολλάει εύκολα. Να μην παραβράσει και λιώσει το χταπόδι, ούτε το μακαρονάκι.
-Μπορώ να χρησιμοποιήσω βραστό χταπόδι (βλ.συνταγή), οπότε παρακάμπτεται το σιγοβράσιμο μετά το τσιγάρισμα του χταποδιού. (Αφού καθαρίσω το χταπόδι, το βάζω ολόκληρο σε κατσαρόλα με 1/2 ποτήρι κρύο νερό χωρίς αλάτι, να βράσει για 1 1/2 ώρα και να μαλακώσει -σε χύτρα ταχύτητος 30′). Το τεμαχίζω, προχωρώ ως άνω και μαζί με το νερό προσθέτω και το ζουμί του χταποδιού.
-Το κομμένο χταπόδι ταιριάζει στο σχήμα με το μακαρονάκι, αποτελώντας έτσι άριστο οπτικό και γευστικό συνδυασμό.
-Yπάρχει και «μισό» μακαρονάκι (με το μισό μήκος).