150 γρ. ταραμάς (άσπρος ή κόκκινος)
1 κρεμμύδι ξυσμένο
3 φέτες ψωμί (ψύχα)
3 πατάτες βρασμένες
1 1/2 φλ. ελαιόλαδο
1-2 λεμόνια (ο χυμός)
Προαιρετικά
πιπέρι άσπρο ή καγιέν (ανάλογα
με το χρώμα του ταραμά)
Βάζω το ψωμί σε μπωλ με νερό να μουσκέψει και το στίβω καλά.
Βράζω και ξεφλουδίζω (ζεστές) τις πατάτες και τις λιώνω καλά με το πηρούνι (να είναι παραβρασμένες).
Δουλεύω τον ταραμά με το ψωμί την πατάτα κλπ. στο μπλέντερ, προσθέτοντας λίγα-λίγα και χτυπώντας να γίνει πηχτός πολτός. Το λάδι και το
λεμόνι τα προσθέτω εναλλάξ σιγά-σιγά, συνεχίζοντας το δούλεμα. Πρέπει να γίνει σφιχτή κρέμα.
Αν είναι πολύ σφιχτή, μπορώ να την αραιώσω με λίγο νερό.
Το λάδι την σφίγγει, το λεμόνι (και το νερό) την αραιώνει.
Στρώνω το μίγμα σε μπωλ με την ανάποδη του κουταλιού, πασπαλίζω με μαιντανό ή άνηθο και στολίζω με ελιές, φετούλες λεμονιού ή αγγουριού, τουρσιά κλπ.
Διατηρείται στο ψυγείο αρκετές μέρες, σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη.
-Μπορώ να χρησιμοποιήσω ψωμί ή πατάτα ή και τα δύο. Το ψωμί την κάνει πιο
νόστιμη, η πατάτα την κάνει πιο άσπρη και λεία.
-O ταραμάς προέρχεται από αυγά ψαριών (βακαλάου ή κυπρίνου κλπ.). Ο “κόκκινος” (ρόζ) είναι χρωματισμένος.