1 κιλό μοσχάρι για βραστό (π.χ. ποντίκι, στήθος, ουρά, ελιά) σε μικρά κομμάτια
1 κρεμμύδι ολόκληρο (το πετάω στο τέλος)
2 καρότα καθαρισμένα και κομμένα στα 2
2 κλωνάρια σέλινο
3 κ. σούπας ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
4 κόκκους μαύρο πιπέρι
2 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα 2
1/2 φλ. ρύζι καρολίνα ή “σουπέ”
αλάτι
Βάζω το κρέας σε κατσαρόλα με άφθονο νερό που βράζει (να το σκεπάζει).
Το ξαφρίζω με τρυπητή κουτάλα, προσθέτω το κρεμμύδι, τα λαχανικά, τους κόκκους πιπεριού και τα φύλλα δάφνης και σιγοβράζω με σκεπασμένη κατσαρόλα για 2 ώρεςπερίπου, μέχρι να μαλακώσει και να τρυπιέται εύκολα με το πηρούνι (σε χύτρα ταχύτητας 45′).
Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και όταν μισοκρυώσουν τα ψιλοκόβω. Πετάω το κρεμμύδι και τα φύλλα δάφνης.
Προσθέτω στην κατσαρόλα λίγο ζεστό νερό και αλάτι και όταν αρχίσει να βράζει προσθέτω το ρύζι, να βράσει μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτω το ψιλοκομμένο κρέας, τα ψιλοκομμένα λαχανικά και ελαιόλαδο, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά.
Όταν μισοκρυωσει, περνάω τη σούπα από το μπλέντερ να γίνει πολτός.
Αν είναι πολύ πηχτή, την αραιώνω με καυτό νερό.
Σερβίρεται ζεστή, με λεμόνι, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαιντανό ψιλοκομμένο.
Αν θέλω, προσθέτω στα πιάτα κρουτόν.
-Το κρέας μπορεί να σερβιριστεί χωριστά (όχι ψιλοκομμένο).