1 κιλό μοσχάρι (σπάλα) σε μικρά κομμάτια
500 γρ. χυλοπίτες (χωριάτικες, με αυγά και γάλα)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
3 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί κονκασέ
1/4 κ.γλ. κανέλα
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι (προτιμάται φρεσκοκομμένο)
1 φλ. τυρί τριμμένο (κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι ή ξηρή μυζήθρα)
Πλένω και στραγγίζω το κρέας. Το τσιγαρίζω σε κατσαρόλα με το λάδι, ανακατεύοντας να ροδίσει απ’όλες τις πλευρές. Προσθέτω το κρεμμύδι και όταν μαραθεί προσθέτω το σκόρδο. Προσθέτω τη ντομάτα και τέλος 2 ποτήρια ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι, κανέλα.
Σιγοβράζω σκεπασμένο να μαλακώσει (1 1/2 – 2 ώρες, σε χύτρα ταχύτητος 40′).
Αδειάζω το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε πυρέξ, που έχω βάλει σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC.
Αφού βράσει για 10′, προσθέτω 4 ποτήρια βραστό νερό και λίγο αλάτι ακόμα. Όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτω τις χυλοπίτες, ανακατεύω, χαμηλώνω τη φωτιά στους 180ο και ψήνω για 15′-20′.
Σερβίρεται ζεστό, πασπαλισμένο με το τυρί ή με το τυρί χωριστά.