φύλλο σπιτικό
ή φύλλο κρούστας για πίτες
1/2 κιλό τρίμμα φέτας
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο (για τα φύλλα)
2 φλυτζάνια γάλα ή κρέμα γάλακτος ή αραιή κρέμα μπεσαμέλ – βλ. (*) πιο κάτω
2 αυγά
2 κ. σ. άνηθος ψιλοκομμένος
1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
αλάτι (προσοχή αν το τυρί είναι πολύ αλμυρό)
πιπέρι
Σε μεγάλο μπωλ χτυπάω ελαφρά τα αυγά με το γάλα. Κρατάω λίγο για το φύλλο και στο υπόλοιπο προσθέτω και ανακατεύω τα υλικά της γέμισης.
Σε ελαφρά λαδωμένο ή βουτυρωμένο ταψί στρώνω τα μισά φύλλα, αλείφοντας με πινέλο ένα-ένα με λάδι ή βούτυρο, κατόπιν τη γέμιση & τέλος τα υπόλοιπα φύλλα.
Ραντίζω με λάδι ή βούτυρο και χαράζω με μαχαίρι σε κομμάτια.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 180ο C μέχρι να ροδίσει (45′).
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείφω με το μίγμα γάλα + αυγό που έχω κρατήσει.
Την κόβω όταν μισοκρυώσει (μετά από 10′).
(*) Για τη μπεσαμέλ:
3κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
750 ml γάλα
Σε κατσαρόλα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά το βούτυρο. Προσθέτω το σιμιγδάλι δουλεύοντας με σύρμα, να γίνει ομοιομερές μίγμα και λίγο-λίγο 750 ml γάλα, συνεχίζοντας το δούλεμα. Αποσύρω από τη φωτιά και ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
-Μπορώ να χρησιμοποιήσω αντί για φέτα νωπή μυζήθρα ή μίγμα από διάφορα τυριά (φέτα, κασέρι, κεφαλογραβιέρα κλπ.)
Πολύ νόστιμη η Τυρόπιτα κύριε Κώστα!
Πιστεύω ότι από όλα τα ωραία φαγητά που φτιάξατε χθες, η συγκεκριμένη ήταν το Bestseller που λένε και στο χωριό μου! 😉
Χαίρομαι που σου άρεσε Πάνο και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.